Skip to main content

Още един помощник за начинаещия градинар

В помощ на градинаря

Здравей!
   Дали си попаднал случайно тук или търсиш нещо конкретно ще се постарая да ти предложа полезна информация. Настани се удобно, сипи си питие и приятно четене!
   Още преди години започнах да се занимавам със зеленчуковата си градина. Попадах на всякаква информация, която прилагах без да се замислям. Резултата беше понякога успешен, понякога - плачевен! Това малко ме натъжаваше, защото исках хубава зеленина, добро здраве за растенията и разбира се хубави плодове и всичко това без изкуствени подобрители. Вярвам, че това е целта на всеки градинар, независимо дали гледа само цветя или и зеленчуци.
 Така започнах да спазвам някои много прости, но изкючително точни правила. Първо се запознах с алелопатията, или кое растение с кое се обича или не. За целта си намерих полезна апликация - нали сме в дигиталната ера, та поне да се възползвам и аз от нея.  Това ми помогна да планирам много точно времето и мястото за засяване. Чудих се дали е подходящо да кажа коя апликация ползвам, реших че е редно пък да споделя въпреки че не печеля нищо от това. Печелим всички обаче! Казва се “PLANTER” и е лесно достъпна за хората с iPhone иначе с малко трикове ще бъде достъпна и за системите Android. Може да й хвърлите едно око. Има платена версия, но на мен ми стига и безплатната. Удобна е с това, че дава правилния срок на засяване, поливане, условия при които расте определения вид, с кое друго растение може да се съчетае, и с кое - не. Всеки вид е съпроводен от кратка информация и специфика за него. Недостатъците са свързани с това че в нашият географски пояс правим често и по две реколти, а това кога се слага втората липсва. Но това е допустимо, защото можем да си набавим тази информация ако не я знаем, и от други източници. Но да продължим нататък…                                                                                                          
   След като приготвя почвата в градината, я разграфявам първо на лист кой вид до кой ще бъде съобразено с алелопатията. После с една мотичка формирам терена. Разбира се ако отглеждате само цветя, това няма да се налага, но аз обичам каквото гледам освен да ме радва докато расте, накрая да мога и да го изям ;). 
Когато си направил предварителна планировка, остава само да се погрижиш за изпълнението. То май така е и в живота като цяло за всичко, но някак си с градината е по лесно! Сигурно не казвам нищо ново, но знам че този опит би бил полезен на всеки начинаещ и неопитен градинар. За по-сигурен успех, прибегнах и до лунния календар. И “О чудо!” оказа се че когато работя с природата, Луната и разновидностите на растенията, се получава приказен резултат. По тази тема сигурно може да се говори до безкрай и има да се учи много по въпроса, но факта си е факт.
Издадена е много полезна литература за лунния календар, и повечето хора занимавайки се с растения са чували името на Рудолф Щайнер или Мария Туун. Важното е че има помощна информация и различни “app”- ве по различни въпроси, които могат да се ползват и от най-неопитния градинар, и да се постигне добър резултат. 
   В следващата си статия ще разкажа коя е натуралната храна за растенията ми, която им помогна да разгърнат потенциала си. Чао и до скоро!

Comments